Studiu CDC: Persoanele nevaccinate au un risc de cinci ori mai mare de infectare cu COVID-19 decât cele cu schema completă. Care e impactul variantei Delta

Studiu CDC: Persoanele nevaccinate au un risc de cinci ori mai mare de infectare cu COVID-19 decât cele cu schema completă. Care e impactul variantei Delta
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 25/08/2021, 15:28

Un studiu prezentat marți de autoritățile sanitare din State Unite ale Americii arată că riscul de infectare cu varianta Delta este de cinci ori mai mare, iar de spitalizare, e 29 de ori mai mare pentru persoanele nevaccinate, față de persoanele imunizate cu schema completă.

Rezultatele studiului prezentant de Centrele pentru controlul bolilor și prevenție – CDC (Centers for Disease Control and Prevention) din SUA, parte a Departamentului pentru Sănătate și Servicii Sociale (Department of Health and Humat Services – n.r.), arată avantajele vaccinării, chiar în contextul răspândirii variantei mult mai contagioase Delta.

Studiul, realizat în Los Angeles, în perioada 1 mai – 25 iulie, a fost prezentat marți de CDC și promovat miercuri de autoritățile responsabile din România pe contul de Facebook al campaniei – Ro Vaccinare.

Varianta SARS-CoV-2 Delta este extrem de transmisibilă și a devenit varianta predominantă în Los Angeles, California, SUA, în perioada mai-iulie 2021. În această perioadă, cazurile și spitalizările cauzate de virusul SARS-CoV-2 au crescut substanțial, în special în rândul persoanelor nevaccinate, potrivit sursei citate.

Datele de la sfârșitul lunii iulie arată că de 5 ori mai multe persoane au fost infectate decât persoane nevaccinate și de 29 de ori mai multe persoane nevaccinate au fost spitalizate comparativ cu persoanele vaccinate, arată reprezentanții platformei de vaccinare. Acoperirea vaccinală în SUA, în momentul colectării și evaluării datelor din studiul din Los Angeles, la sfârșitul lunii iulie, a fost de aproximativ 50%.

CDC continuă să recomande vaccinarea

Un alt studiu, publicat de CDC tot marți, a analizat eficiența vaccinurilor până la jumătatea lunii august, pe câteva mii de membrii au personalului esențial, din prima linie, din centre asistență medicală și spitale din opt unități aflate în șase state din SUA.

Rezultatele arată că vaccinurile au o eficiență mai scăzută, de 66%, împotriva infecțiilor cu COVID-19, după ce varianta Delta a devenit dominantă, față de 91%, cât era procentul înainte de răspândirea acestei tulpini mult mai contagioase.

„Totuși, această tendință trebuie interpretată cu atenție, pentru că eficiența vaccinurilor poate de asemenea să scadă pe măsură de crește perioada de la administrarea acestora și din cauza preciziei scăzute, având în vedere numărul limitat de săptămâni de observație (de când a devenit dominantă varianta Delta) și numărul mic de infecții printre participanți”, precizează specialiștii.

Reprezentanții CDC subliniază însă că, deși datele arată o scădere a eficienței, acestea arată, totuși, o eficiență de două treimi (66%) în fața infecției cu SARS-CoV-2, ceea ce subliniază în continuare importanța și beneficiile vaccinării împotriva COVID-19.

În România, intrată în valul patru al pandemei cu COVID-19, varianta Delta nu este încă dominantă, dar este pe cale să devină, după cum a precizat, marți, președintele președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță.

În ceea ce privește eficiența vaccinurilor administrate în România, analiza preliminară după valul trei al pandemiei arăta că eficiența, la 14 zile de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin este de 90,2% pentru prevenirea infecției.

Astfel, Valeriu Gheorghiță a precizat că vaccinarea cu schema completă, conform analizei pe valul anterior apariției variantei Delta (patru luni, de la începutul lui februarie până la sfârșitul lunii mai) arată că:

  • scade de 14 ori riscul de deces în urma maladiei COVID-19
  • scade de 12 ori riscul de spitalizare și internare la ATI
  • scade de 10 ori riscul de infecție cu SARS-CoV-2

Conform analizei săptămânale a Centrului Național d eSupraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INS), publicat marți, evoluția săptămânală a proporției cazurilor confirmate cu varianta Delta din numărul total de cazuri confirmate cu VOC are un trend crescător, de la o valoare de 1,5% în  săptămâna S21 (24 – 30 mai) la 20,6% în săptămâna S 33 (16 – 22 august).

Până la data de 22 august 2021 au fost confirmate 450 cazuri cu varianta Delta, dintre care 24 de decese. Dintre totalul cazurilor confirmate cu varianta Delta, 94 (20,9%) fuseseră vaccinate: 4 incomplet și 90 complet vaccinate (20% din total).

„În acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta. Cu toate acestea, în ciuda limitărilor (variabilitatea numărului de probe secvențiate de la o săptămână la alta și secvențierea cu precădere a unor probe selectate dintre cele pozitive la RT-PCR specific de variantă), observarea datelor colectate pentru cazurile cu probe secvențiate, cuplată cu rata de creștere a numărului de cazuri, arată că actualul profil de evoluție a epidemiei este determinat de transmiterea variantei Delta”, se arată în raportul CNSCBT.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...